Pčelar, jun 2014.

Nagrađena SMS Vaga

Posle prošlogodišnjeg predavanja na sajmu Beogradu, u majskom „Pčelaru” opisana je naša SMS Vaga. U međuvremenu smo redizajnirali kompletnu elektroniku, što je omogućilo dodavanje nekih novih opcija. Nova vaga je dobila naziv SMS Vaga druge generacije. Ove godine smo takođe učestvovali na državnom sajmu, i osvojili 3. nagradu za inovacije. U ovom članku opisaću Vam koje su nove mogćnosti dodate SMS Vagi u proteklih godinu dana i šta je to što našu vagu izdvaja od sličnih uređaja na tržištu.

Tokom prošle godine zavladalo je veliko interesovanje za SMS Vagu i van naše zemlje, pa smo za kupce iz inostranstva dodali novu opciju – zadavanje komandi na više jezika. Za sada je tu, osim srpskog, i engleski, a kako bude raslo interesovanje dodavaćemo i druge jezike. Takođe su i sajt www.smsvaga.com i korisničko uputstvo dobili svoje engleske verzije.

Za razliku od prošlogodišnjeg modela nova SMS Vaga ima mogućnost da radi u 2 moda rada: da bude uvek dostupna za merenje ili da sama meri težinu 4 puta dnevno i šalje jedan dnevni izveštaj. Ovim smo povećali autonimju GEL akumulatora (12V,7Ah) sa 30 na čak 90 dana.

Vaga i dalje ima mogućnost da odgovara samo na određene brojeve telefona. Naša inovacija je to što sada pčelar SMS porukom javlja vagi na koje će brojeve odgovarati, bez potrebe da vadi SIM karticu iz vage i ručno memoriše brojeve.

Može se reći da je nova SMS Vaga postala pametnija, pošto može pčelaru odgovarati da li razume ili ne razume njegove konfiguracione poruke, kako bi pčelar bio siguran da je komandu pravilno zadao.

Tariranje i merenje težine su ostali isti, s tim što smo dodali jednu inovaciju za koju smo i nagrađeni na 6. državnom sajmu. Radi se o tome da kada pčelar dodaje nastavke naša SMS Vaga težinu “ambalaže” ne računa kao NETO, već meri samo čist prinos meda. Ovaj proces je za pčelara krajnje uprošćen i sve što treba je da: pošalje SMS poruku vagi pre nego što doda nastavak, zatim doda nastavak i pošalje SMS poruku da je dodavanje završeno.

Naša inovacija je i NETO obaveštenje – da pčelar sam zada određenu težinu za koju će ga SMS Vaga upozoriti kada bude dostignuta.

Tu je i obaveštenje koje stiže pčelaru kada je akumulator pri kraju i posle koga ima dovoljno vremena da ga dopuni ili zameni.

Novost je i GSM pozicioni servis koji omogućava pčelaru da na smartfonu ili računaru na Google mapama vidi gde se SMS Vaga nalazi u tom trenutku.

Sve ove poruke pčelar može da dobija SMS porukom, e-mailom ili na oba načina.

Još jedna naša inovacija je da korisnik može proveriti preostali kredit na kartici u vagi SMS porukom. Postoji provera kredita prepaid i postpaid korisnika za sve mreže u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj.

Zaštita pčelinjaka od krađe je i dalje prisutna, a pčelar može zaštiti svoje košnice, pčelinjak ili vozilo primenom mikroprekidača, magnetnih prekidača i senzora koji štite određeni prostor, čija je ugradnja krajnje jeftina i jednostavna.

Za kraj je tu i inovacija zaštite same SMS Vage od krađe. Naime, svaki kupac SMS Vage dobija odštampani dokument sa uputstvom koje parametre unosi kako bi zaštito SMS Vagu u slučaju da bude ukradena i kako bi je lakše pronašao.

Što se samog izgleda SMS Vage tiče tu nije bilo potrebe za nekim promenama osim što postoji mogućnost i izrade pocinkovane konstrukcije. Osim u standardnoj bež boji SMS Vaga se može isplastificirati i u nekoj drugoj boji po želji kupca, kao što je ova prikazana na slici. Stopice koje služe za bolju nivelaciju i koje samo naša SMS Vaga ima su i dalje prisutne, a mogu se i skinuti po želji. Po želji se i, osim standardnih LR, DB i AŽ dimenzija, prave i SMS Vage po želji pčelara. Debljina SMS Vage je sa standardnih 10cm smanjena na 7cm što omogućava pčelarima da je bolje uklope u dimenzije kontejnera ili ispod košnice.

Jedna od najbitnijih vesti je i da je naša SMS Vaga u odnosu na prošlu godinu pojeftinila. Pošto smo rešili da podržimo akciju SPOS-a oko podele novih ID kartica pčelari imaju mogućnost da kupe osnovnu varijantu SMS Vage po krajnje pristupačnoj ceni od 210e sa PDV-om. U zavisnosti od želja i potreba pčelara mogu se još kupiti i tas koji štiti vagu od atmosferskih uticaja, ručni displej za očitavanje na samom pčelinjaku, akumulator i punjač za akumulator i eksterna antena.

Za ostale informacije tu je naš sajt www.smsvaga.com, kao i brojevi telefona 0641447899 i 0638308107.
Od samog nastanka SMS Vaga (kao nov i inovativan uređaj) privlači veliku pažnju. Još dok je to bio relativno nepoznat uređaj na ovim prostorima o njoj je prvi put pisao stručni časopis „Pčelar“ u maju 2013. godine. Godinu dana kasnije je SMS Vaga osvojila i 3. nagradu za inovacije na 6. državnom pčelarskom sajmu što je bio povod da se o njoj, kao o nagrađenom uređaju, piše u junskom broju „Pčelara“ iz 2014. godine. U isto vreme su tekstove o njoj objavili i hrvatsko i crnogorsko „Pčelarstvo“, tako da je SMS Vaga postala poznata među stručnom javnošću i van granica Srbije.

Još jedna potvrda o inovativnosti i kvalitetu SMS Vage stiže krajem 2014. godine posle osvajanja 2. mesta na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju Srbije. Tada se uveliko razvila ideja o trećoj generaciji SMS Vage, a naš SMS Vaga Tim je podneo i prijavu za registraciju malog patenta.

Početkom 2015. godine smo zbog ostvarenih rezultata pozvani posredstvom Privredne komore Srbije da učestvujemo na Agro-biznis forumu MAK 2015. na Kopaoniku, gde smo izlagali stručni rad pod nazivom "Pametni uređaji GSM tehnologije na primeru pčelarske SMS Vage" za koji smo dobili I odgovarajuće bodove za naučno-stručna zvanja.

Iste godine su o članu SMS Vaga Tima i jednom od konstruktora SMS Vage Nikoli Jovanoviću pisali i časopisi kWh (Kilovat/čas) i Elektrosrbija.

Početkom 2016. godine SMS Vaga je registrovana kod Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije kao mali patent pod rednim brojem 1456.