Pčelarstvo, jun 2014.

SMS Vaga

O proizvođaču

Firma Optical iz Kruševca (Srbija) se bavi telekomunikacijama i izradom elektronskih uređaja baziranim na GSM modulima. Jedan od uređaja po kojima je firma Optical poznata je i SMS Vaga za pčelare. SMS Vaga je projekat nastao 2010. godine, a prve vage su se, posle testiranja u realnim uslovima, u prodaji našle 2011. godine.

Za njima je zavladalo veliko interesovanje pošto je to uređaj koji odlikuje niska cena, kvalitetna izrada i mnoštvo opcija kakve slični uređaji nemaju.

Prošle godine na 5. državnom sajmu pčelarstva u Beogradu SMS Vaga Tim je održao predavanje na temu: „SMS DIGITALNE VAGE, ALARMI I VIDEO NADZOR PROTIV KRAĐE, SA PRAĆENjEM IZ STANA PČELARA PUTEM GPRS-a“.

Ove godine, na 6. državnom sajmu pčelarstva, je u kategoriji inovacija osvojena treća nagrada za opciju da SMS Vaga sama izračunava težinu dodatih polunastavaka, kako to ne bi radio pčelar ručno, i meri samo čist prinos meda.

Najveće televizije u Srbiji, RTS i B92 su emitovale priloge o SMS Vagi i inovacijama.

Osim na televizijama, zapažena su i gostovanja u pčelarskim društvima gde se predstavljaju nove tehnologije koje postaju sve popularnije u pčelarstvu.

Tehničke karakteristike i puštanje u rad

Što se samog izgleda tiče tu nije bilo mnogo promena. Konstrukcija je napravljena od plastificiranog ili pocinkovanog čelika, u obliku slova H. Sastoji se iz 2 metalne rešetke (konzole) od kojih donja ima stopice koje služe za nivelaciju SMS Vage po neravnom terenu da bi merenje bilo što preciznije. Firma Optical iz Kruševca izrađuje, osim za standardne DB, LR i AŽ košnice, i SMS Vage sa konstrukcijom po meri i želji kupca. Izrada konstrukcije po naručenim merama ne poskupljuje SMS Vagu, koja pčelara košta isto kao i vage koje se serijski proizvode.

Između njih je smeštena merna ćelija. Kupac može, po želji naručiti SMS Vagu sa ćelijom koja meri do 120, 240 i 360kg. Treba napomenuti da merne ćelije koje mere manje težine imaju i manje odstupanje, tj manju moguću grešku u merenju, koja može biti do 25g na 120kg, 50g na 240kg i 100g na 360kg u nekom od merenja.

Na posebnom ležištu se nalazi vodootporna kutija sa elektronikom. Ovo je “mozak” SMS Vage i ona je kablom spojena sa mernom ćelijom i izvorom napajanja. Elektronska pločica sadrži softver koji je idejno rešenje SMS Vaga Tima, što je garancija da svi eventualni kvarovi mogu biti vrlo brzo otklonjeni, a SMS Vaga reprogramirana. U kutiji se nalazi i modul za SIM karticu u koji pčelar ubacuje karticu bilo kog operatera mobilne telefonije iz zemlje ili inostranstva.

Izvor napajanja može biti bilo koji akumulator 12-24V. Pčelar ga može obezbediti sam, a može i kupiti uz vagu GEL akumulator malih dimezija koji idealno staje u konstrukciju vage, gde ima i posebno napravljeno ležište. Za GEL akumulatore postoje i posebni punjači koji se uključuju na napon od 220V, a ne mogu se puniti kao standardni akumulatori za automobile.

Za merenje težine na samom pčelinjaku postoji i ručni displej koji je malih dimenzija i izrađen je od plastificiranog lima. To nije obavezan deo SMS Vage i može se kupiti posebno. Svaki ručni displej funkcioniše na bilo kojoj SMS Vagi firme Optical.

Osim toga, kao dodatna oprema se može kupiti i tas, koji pokriva celu SMS Vagu i štiti je od atmosferskih uticaja. Tas je izrađen od plastificiranog lima, a sa zadnje strane ima i vratanca sa bravicom koja omogućavaju lakši pristup akumulatoru.

Puštanje u rad je krajnje lako, pčelar jedino treba da obezbedi SIM karticu za mobilne telefone i da je ubaci u odgovarajuće mesto u elektronici i priključi napajanje.

Softverske karakteristike i inovacije

Aktuelna SMS Vaga je uređaj druge generacije, koji poseduje čak 6 inovacija u odnosu na prvobitni model i slične uređaje u svetu.

Tokom prošle godine zavladalo je veliko interesovanje za SMS Vagu i van zemlje, pa je za kupce iz inostranstva dodata nova opcija – zadavanje komandi na više jezika. Za sada je tu, osim srpskog, i engleski, a kako bude raslo interesovanje dodavaće se i drugi jezici. Takođe su i sajt www.smsvaga.com i korisničko uputstvo dobili svoje engleske verzije.

Za razliku od prošlogodišnjeg modela nova SMS Vaga ima mogućnost da radi u 2 moda rada: da bude uvek dostupna za merenje ili da sama meri težinu 4 puta dnevno i šalje jedan dnevni izveštaj. SMS Vaga je jedan od retkih uređaja u svetu koji pčelaru nudi obe mogućnosti. Ovim je povećana i autonimja GEL akumulatora (12V,7Ah) sa 30 na čak 90 dana.

Kada je SMS Vaga u prvom modu rada merenje se vrši jednim besplatnim pozivom, i pošto poziv bude odbijen pčelaru stiže SMS poruka sa NETO prinosom i još nekim podacima.

Merenje se takođe može vršiti i ručnim displejom, koji pčelaru štedi kredit kada je na samom terenu.

SMS Vaga ima mogućnost da odgovara samo na određene brojeve telefona. Jedna od inovacija je u tome što sada pčelar SMS porukom javlja vagi na koje će brojeve odgovarati, bez potrebe da vadi SIM karticu iz vage i ručno memoriše nove brojeve.

Može se reći da je nova SMS Vaga postala pametnija, pošto može pčelaru odgovarati da li razume ili ne razume njegove konfiguracione poruke, kako bi pčelar bio siguran da je komandu pravilno zadao.

Inovacija je i NETO obaveštenje – da pčelar sam zada određenu težinu za koju će ga SMS Vaga upozoriti kada bude dostignuta.

Tu je i obaveštenje koje stiže pčelaru kada je akumulator pri kraju i posle koga ima dovoljno vremena da ga dopuni ili zameni.

Novost je i GSM pozicioni servis koji omogućava pčelaru da na smartfonu ili računaru na Google mapama vidi gde se SMS Vaga nalazi u tom trenutku.

Sve ove poruke pčelar može da dobija SMS porukom, e-mailom ili na oba načina.
Još jedna inovacija je da korisnik može proveriti preostali kredit na kartici u vagi SMS porukom.

Jedna od najinteresantnijih funkcija je i zaštita pčelinjaka od krađe. Pčelar može dodavanjem mikroprekidača, magnetnih senzora ili detektora pokreta osigurati svoje košnice, vozilo ili sam pčelinjak od upada neželjenog lica.

Za kraj je tu i inovacija zaštite same SMS Vage od krađe. Naime, svaki kupac SMS Vage dobija odštampani dokument sa uputstvom koje parametre unosi kako bi posebno zaštito SMS Vagu u slučaju da bude ukradena i kako bi je lakše pronašao.

Cena i kontakt

Cena SMS Vage je zbog aktuelne akcije snižena i iznosi samo 180e bez PDV-a za osnovnu varijantu. Ostala oprema se kupuje po želji i potrebama pčelara i njena cena je: tas 10e, ručni displej 30e, GEL akumulator 15e, punjač za akumulator 18e.

Svi zainteresovani pčelari za nabavku vage mogu kontaktirati SMS Vaga Tim putem sajta www.smsvaga.com, na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na brojeve telefona +381 63 8308107 i +381 64 1447899.

Od samog nastanka SMS Vaga (kao nov i inovativan uređaj) privlači veliku pažnju. Još dok je to bio relativno nepoznat uređaj na ovim prostorima o njoj je prvi put pisao stručni časopis „Pčelar“ u maju 2013. godine. Godinu dana kasnije je SMS Vaga osvojila i 3. nagradu za inovacije na 6. državnom pčelarskom sajmu što je bio povod da se o njoj, kao o nagrađenom uređaju, piše u junskom broju „Pčelara“ iz 2014. godine. U isto vreme su tekstove o njoj objavili i hrvatsko i crnogorsko „Pčelarstvo“, tako da je SMS Vaga postala poznata među stručnom javnošću i van granica Srbije.

Još jedna potvrda o inovativnosti i kvalitetu SMS Vage stiže krajem 2014. godine posle osvajanja 2. mesta na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju Srbije. Tada se uveliko razvila ideja o trećoj generaciji SMS Vage, a naš SMS Vaga Tim je podneo i prijavu za registraciju malog patenta.

Početkom 2015. godine smo zbog ostvarenih rezultata pozvani posredstvom Privredne komore Srbije da učestvujemo na Agro-biznis forumu MAK 2015. na Kopaoniku, gde smo izlagali stručni rad pod nazivom "Pametni uređaji GSM tehnologije na primeru pčelarske SMS Vage" za koji smo dobili I odgovarajuće bodove za naučno-stručna zvanja.

Iste godine su o članu SMS Vaga Tima i jednom od konstruktora SMS Vage Nikoli Jovanoviću pisali i časopisi kWh (Kilovat/čas) i Elektrosrbija.

Početkom 2016. godine SMS Vaga je registrovana kod Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije kao mali patent pod rednim brojem 1456.